Akváriumok

Tengeri akvarisztika

Terráriumok

 

Rágcsáló

Madár

Horgászat

Kertitó

Referenciák

ZŐLD LEGUÁN

Zőld leguán

 

Leírás:

ÉLÕHELY
A zöld leguán általában vízparti õserdõk lakója A felnõtt példányok többnyire fákon tartózkodnak, bár Venezuelában ismert egy kimondottan talajlakó populáció is, melyek tagjai kb 4 méteres, földbe vájt üregekben élnek. A fiatalok életfilc elsõ néhány hetében csoportosan mozognak, majd szétszóródnak a sûrû aljnövényzetben, ahol könnyen elrejtõzhetnek Az éjszakát vékony ágakon, két-három méter magasságban töltik. Mind a fiatalok, mind a kifejlett állatok kiváló úszók. Veszély esetén képesek farkukkal egyensúlyozva, két lábon menekülni a talajon. A több mint másfél méteres hímek erõs, korbácsszerû farka és tóhegyes fogakkal teli állkapcsa hatékony védekezõ fegyver.

TERRÁRIUMI TARTÁS
A terráriumi tartás során figyelembe kell venni az állat tekintélyes méretét és természetes Elõhelyének adottságait. A szelíd leguán felügyelet melletti rendseres sétáltatása a lakásban és még inkább nyáron a szabadban természetesen megengedhetõ, sót, hasznos, állandó tartózkodási helyéül azonban jobban megfelel a tágas, jól berendezett terrárium. A leguánok trópusi állatok, melyeknek élõhelyén a hõmérséklet nappal magas, 30-35 C° körüli, a relatív páratartalom pedig az évszaktól függõen 60-90%. Ezeket a viszonyokat lakószoba körülményei nem közelítik meg, így a lakásban szabadon való tartás távolról sem tekinthetõ ideálisnak. A 25 C° körüli szobahõmérsékleten az állat szinte állandóan a rendelkezésére álld melegítõlámpa alatt kényszerül sütkérezni, ez azonban csak a torzsét melegíti fel, a
lámpa alól kilógó hosszú farka néhány fokkal hûvösebb marad. Ez hosszútávon várkeringési zavarokhoz
vezet, melyek eredménye a farok végének, esetleg lábujjperceknek elhalása lehet.
Egy felnõtt párnak legalább 2 m hosszú, 2 m magas, 2 m széles terráriumra szüksége. Nem nélkülözhetõ egy jókora vlzmedence. Noha a fogságban tartott leguánok egy része jószántából szinte sosem megy fürdeni, a párolgó vízfelület nagy jelentõséggel bír a terrárium klímájának kialakításiban. A leguánok a természetben legszívesebben a víz fölé hajló faágakon ürítenek. Erre terráriumi körülmények közöt is azórnlthaarnk, így folyamatosan ügyelni kell a medence vízének tisztaságára. A terrárium talajaként jól bevált a kéregzúzalék az újra kapható speciális gyanta és vegyszermentes keményfa zúzalék (Flish-flash), de a könnyebb takarítás végett mûfû is alkalmazható. A hagyományos faforgács megfeleld lehet kifejlett állatok esetében, növendék leguánoknál viszont veszélyes, mert a táplálókra tapadva vagy a nyelvvel torfenõ szagmintavételkor felcsippentve bélelzáródást okozhat. Hasonló veszélyeket rejt a kavics vagy a sóder alkalmazása is. Fán élõ állatok lévén a leguánok vastag, erõteljes mászófákat is igényelnek, lehetõleg rûcskös, érdes kéreggel, amely könnyíti a kapaszkodást.

TÁPLÁLKOZÁS
A zöld leguán eredeti élõhelyén szinte kizárólag növényekkel táplálkozik, elsõsorban lombevõ. A fiatal példányok és a tojásrakás elõtt álló nõstények fogyasztanak ugyan több-kevesebb állati táplálékot, de még náluk is a nõvény dominál. Gunter Köhler Costa Ricában tizenhat autó által elütött zöld leguán gyomortartalmának vizsgálatakor állati maradványt egyáltalán nem talált. A tizenhat példány közti tizenöt kizárólag leveleket, egyikük pedig, amelyet egy gyümölcsöskert tõszomszédságéban ért a baleset, nagyobb mennyiségû gyümölcsöt fogyasztott halála elõtt. Megfigyelések szerien Panamában él egy populáció, amely több mint 80%-ban egyeden növényfaj, a Lonchocarpas pentaphyllus leveleivel táplálkozik. A fogságban tartott leguánok egészséges ösztöneiben azonban nem szabad megbízni, ezek ugyanis a sült kompíjtól a konzerv macskaeledelen át a pudingig mindent hajlandók elfogyasztani, ami nem jelenti azt, hogy ez meg is felel nekik A leguánok táplálékát tehát gondosan kell összeállítani, s ennek a terráriumban is elsõsorban levelekbõl, hajtásokból kell állnia. Felhasználható saláta, káposzta, kelbimbó, spenót, sóska, karalábé -és reteklevél, tyúkhúr, pitypang százszorszép, zsálya, útilapuk lóhere, lucerna, árvacsalán, szõlõ -és málnalevél, f-, akáclevél, sárgarépa zöldje, stb. Fontos szerepet játszanak a gabona magvak -és csirák (p1. búza-cafra, tejes kukorica, rizs), a zabpehely, valamint a reszelt sárgarépa, A többi zöldség és gyümölcs (uborka, papnén, alma, körte, epe , szõlõ, szilva, kivi, stb) legfeljebb 20%k tegye ki e tápláléknak. Óvatosan kell bánni a banánnal, sárgadinnyével õszibarackkal, ezekben ugyanis a kalcium és a foszfor aránya erõsen a foszfor irányába tolódik, s ez kedvezõtlen a gyíkok számára. A túl sok foszfor ellensúlyozására igen alkalmas a pitypang etetése, ennek Ca:P aránya ugyanis 2,5:1. A zöldségeket és gyümölcsöket jól összekeverve adjuk, hogy ne csak az ínyencségeket válogassák ki.
Az etetõtálat helyezhétjük a talajra is, ám egyes példányok csak akkor esznek eleget, ha a faágon táplálkozhatnak, így tányérjukat a terrárium valamely magasabb pontján kell rögziteni. Állati eredetû táplékként számításba jöhet a tücsök, csótány, sáska, viaszmolyhemyó, az újszülött, illetve kifejlett állatoknál a felnõtt egér, de csak nagyon mérsékelt mennyiségben. Még a tojásrakás elõtt álló nõstények fehérjeszükségletét is kielégíti heti 1-2 egér.

TÁPLÁLÉK
A táplálék a leguán gyomrába és vékonybelébe gyakorlatilag változatlan formában kerül. Az emésztés döntõ része a vastagbélben történik, cellulózbontó baktériumok segítségével, melyek lehetõvé teszik a a nehezen emészthetõ, magas rosttartalmú, fehérjében és szénhidrátban ellenben szegény táplálék feldolgozását. A leguánok emésztése roppant gazdaságos: energiaszükségletük csupán 6%a egy azonos testtömegû rágcsálóénak és 3%a egy madárénak. Az újszülött leguán még nem rendelkezik a gyomrában élõ baktériumtenyészettel, s ezt úgy szerzi be, hogy felnõtt fajtársainak Grillékét, vagy talajdarabokat fogyaszt. Terráriumban az ürülék nem mindig hozzáférhetõ, és olyan mikroorganizmusokat is közvetíthet, amelyek a felnõtt állatot nem károsítják, az újszülöttet azonban megbetegítik, ezért a bélflóra kialakítása céljából inkább kerti földet kínáljunk a fiatal állatoknak.
Az ásványanyag -és vitaminszükséglet fedezésére bõven biztosítsunk - kalciumot feldarabolt szépiacsont és calcium lacticum formájában, valamint megfelelõen adagolt vitaminkészítményt (elsõsorban A és D3 vitamint), óvakodjunk a vitaminok túladagolásától. A vitaminadagot célszerû ellenõrizhetõ formában, egy-egy jó falatra csöppentve közvetlenül az állatok szájába adni. A vitaminok kedvezõ hatása szempontjából szükséges a természetes fény. A szabadban történõ napoztatás során "Iegeltethetjük" is lequánjainkat, de vigyázni kell, nehogy vegyszerrel kezelt növényt fogyasszanak!

Szaporítás
A leguánok õárzási idõszaka a természetben a száraz évszakra esik. Terráriumi tartás során is csak akkor számíthatunk szaporulatra, ha imitáljuk a száraz és esõs évszak változását. A párzásra decemberben és januárban kerül sor. A hímek ezen idõszak alatt erõsen területvédõk. A gyíkoktól megszokott módon, tarkóharapással ragadják meg a nõstényt. Érdekes dolog, hogy két nõstény között is megfigyelhetõk látszatpárzások. A tojásrakás 8-10 (6-12) héttel a párzás után történik. Az elsõ öt hétben a nõstény étvágya észrevehetõen megnõ, majd 2 héttel a tojásrakás elõtt beszünteti a növényi táplálék felvételét, egy héttel késõbb már állati táplálékot sem fogad el. A tojások kitöltik a teljes hasüreget, súlyuk az állat súlyának egyharmadát is kitehetik.

Vissza

Ha a termékkel kapcsolatosan kérdése van, írjon emailt vagy a telefonszámon hívjon!
Üzenőfal:

                         

                                      Referenciáink!


550 Literes tengeri akvárium.
 


 

 

540 Literes akvárium.
 

 


3 db 890 Literes édesvízi akvárium egyben.
 

 


400 Literes tengeri akvárium.
 


560 Literes térelválasztó akvárium.
 

 


500 Literes tengeri akvárium.
 

 


600 Literes tengeri akvárium.
 

 


600 Literes térelválasztó akvárium.
 

 


500 Literes sarok akvárium.
 


1000 Literes tengeri akvárium.
 

 


400 Literes tengeri akvárium.
 

 


1250 Literes sügéres akvárium.
 

 


Terrárium sor.
 


340 Literes akvárium.
 


100 Literes akvárium.
 

 

Már lehetőség van üzletünkben bankkártyával való fizetésre is!

 

 

 

Kizárólag tengeris vevőink igényelhetik ezt a kártyát amely komoly kedvezményeket jelent számukra....így nagyon népszerű körükben!

 

Akvárium és terrárium árak egyedi méretek alapján is!

Az akváriumokat és terráriumokat speciális szakemberek gyártják egyedi méretek alapján is!Választható fekete és átlátszó ragasztásban több féle élcsiszolással.

Négy vagy sok szögletű ívelt elejü  változatokban is.

 

       

  IGÉNYELJEN TÖRZSVÁSÁRLÓI KÁRTYÁT ÜZLETÜNKBEN!

Nem tudja minek örűlne kedvese de szeretné meglepni valamivel? A tőrzsvásárlói kártyával ez lehetséges.

 

   

 

 

Etesd meg a halakat:

Figyelem! A jelenleg nincs Flash lejátszó telepítve vagy elavult, így a flash videó valószínűleg nem fog helyesen működni.
Töltse le a legfrissebb Flash lejátszót az Adobe weboldalról.

Akciós termék

Nyitvatartás

Hétfő-péntek: 09-17

Szombat: 09-12

Vasárnap: zárva

Telefon: 06 52 344025

Horgászbolt száma:
06 30 2183665

Cím: 4026. Debrecen, Darabos u. 8.

E-mail: halszendvicspc@gmail.com

Boltunk & Referenciák

Térkép