Akváriumok

Tengeri akvarisztika

Terráriumok

 

Rágcsáló

Madár

Horgászat

Kertitó

Referenciák

GÖRÖG TEKNŐS

Görög teknős

 

Leírás:

A görög teknős a Balkán-félsziget délebbi részein, az Appennini-félszigeten, Kelet-Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Korzikán, Szardínián és a Baleár-szigeteken is honos. Ezen kívül a hozzánk közel fekvő országokban (mint Románia és Bulgári) is megtalálható. Igen sokféle területen megtalálható. A bozótos, sziklás dombvidékektől a sztyeppjellegű területeken át a mezőgazdasági művelésbe vont földterületeken, gyümölcsösökben is előfordul.


A görög teknős a Balkán-félsziget délebbi részein, az Appennini-félszigeten, Kelet-Spanyolországban, Dél-Franciaországban, Korzikán, Szardínián és a Baleár-szigeteken is honos. Ezen kívül a hozzánk közel fekvő országokban (mint Románia és Bulgári) is megtalálható. Igen sokféle területen megtalálható. A bozótos, sziklás dombvidékektől a sztyeppjellegű területeken át a mezőgazdasági művelésbe vont földterületeken, gyümölcsösökben is előfordul.

Testfelépítés

A kifejlett nőstény görög teknősök páncélja többnyire 18-26 cm, a hímeké 14-18 cm hosszú, így a közepes méretű teknősök közé mondhatók. A hátpáncél enyhén domború, alapszíne sárgás vagy szaru színű. Minden pajzson sötétebb barnás vagy feketés foltok találhatóak, mely általában élesen elkülönül az alapszíntől. A farok fölött, a hátpáncél végén két, szimmetrikusan elhelyezkedő szarupajzs található (bár osztatlan farok feletti szarupajzzsal rendelkező görög teknőst is lehet találni). A farok végén tompa szarukarom helyezkedik el, mely részben megkülönbözteti közeli rokonától, a mór teknőstől.


Elhelyezésük, táplálkozásuk

Mind szobai, mind szabadföldi terráriumban (az időjárás figyelembe vételével) tarthatjuk. Szobai tartás esetén törekedjünk a tágas hely kialakítására. Két kifejlett példánynak legalább 50 x 100 centiméter alapterületű terrárium szükséges. Talajként használhatunk földdel vagy tőzeggel kevert kavicsosabb homokot. Ezt akár gyeptéglával, illetve lehetőség szerint kerti vadnövénnyel takarhatjuk. Ez mind esztétikailag, mind az állat számára élelem gyanánt megfelel. Ezek mellett alakítsunk ki állatunknak valamilyen búvóhelyet, ahová vissza tud vonulni .
A melegítőlámpa alá egy lapos követ tehetünk, ahol teknősünk az átmelegedő kövön napozni tud. Amennyiben azonban lehetőségünk van, nyáron tegyük a teknőst a szabadba (más háziállatoktól elkülönítve), ahol a természetes napsugárzás is éri (ez nagyon jótékony hatású). Nem túlságosan melegigényes fajról van szó. A 18-30 °C megfelelő számára. Ezen belül is a 24-25 °C-on érzi magát a legjobban.
Táplálékul szinte minden zöldség és gyümölcs szóba jöhet. Természetesen a csípős, savanyú és a mérgező növények kivételével. Előszeretettel eszi a főt tojást, túrót, gilisztát és a csigát is. Mészellátását javíthatjuk, ha darált tojáshéját szórunk ételére.

Szaporításuk

A görög teknős (és egyben a legtöbb szárazföldi teknős) szaporításához téli nyugalmi időszakra van szükség. Ez 4-7 °C-os hőmérsékleten, október végétől, november elejétől márciusig tartson. Az ezt követő időszak (április, május) a párzás fő időszaka. A hímek, melyek vaskos farkukról könnyen felismerhetőek, a későbbi időszakban (nyár, nyár végi időszak) is szívesen udvarolnak a nőstényeknek. Az udvarlás a görög teknősöknél sokkal humánusabbnak tűnhet, mint számos más szárazföldi teknős esetében. A hím a nőstényt "kergetve" hátsó lábait harapdálja és ezzel megállásra készteti, hogy pározhasson vele.

A tojásrakás ideje május és július időszakra tehető. Ezalatt a nőstények két-három fészekaljnyit is tojhatnak, egy-egy fészekben 2-10 tojással. A kis tojások mérete körülbelül 25 x 30 mm. Éghajlatunk nem megfelelő a nőstény által a szabadban elásott és gondosan betakart tojások kikeléséhez. Erre igen meleg nyár esetén esély lehet, de ajánlatosabb a tojásrakás idején figyelni a nőstényt és a frissen lerakott tojásokat keltetőbe tenni (erről bővebben az: érzékszervek, szaporodás / keltető összeállítása részben). A földből való kivételnél azonban kellő óvatosság mellett figyelnünk kell arra, hogy a tojásokat ne forgassuk, mert a szikzacskó megfojthatja az embriópajzsot vagy az embriót. A kelési hőmérséklet és a páratartalom függvényében a kelési idő igen széles skálán változhat (57-100 napos kelés is előfordulhat, erről bővebben az: érzékszervek, szaporodás / tojások kelési adatai részben). A frissen kikelt kis görög teknős páncélja 26-32 mm közötti.

Vissza

Ha a termékkel kapcsolatosan kérdése van, írjon emailt vagy a telefonszámon hívjon!
Üzenőfal:

                         

                                      Referenciáink!


550 Literes tengeri akvárium.
 


 

 

540 Literes akvárium.
 

 


3 db 890 Literes édesvízi akvárium egyben.
 

 


400 Literes tengeri akvárium.
 


560 Literes térelválasztó akvárium.
 

 


500 Literes tengeri akvárium.
 

 


600 Literes tengeri akvárium.
 

 


600 Literes térelválasztó akvárium.
 

 


500 Literes sarok akvárium.
 


1000 Literes tengeri akvárium.
 

 


400 Literes tengeri akvárium.
 

 


1250 Literes sügéres akvárium.
 

 


Terrárium sor.
 


340 Literes akvárium.
 


100 Literes akvárium.
 

 

Már lehetőség van üzletünkben bankkártyával való fizetésre is!

 

 

 

Kizárólag tengeris vevőink igényelhetik ezt a kártyát amely komoly kedvezményeket jelent számukra....így nagyon népszerű körükben!

 

Akvárium és terrárium árak egyedi méretek alapján is!

Az akváriumokat és terráriumokat speciális szakemberek gyártják egyedi méretek alapján is!Választható fekete és átlátszó ragasztásban több féle élcsiszolással.

Négy vagy sok szögletű ívelt elejü  változatokban is.

 

       

  IGÉNYELJEN TÖRZSVÁSÁRLÓI KÁRTYÁT ÜZLETÜNKBEN!

Nem tudja minek örűlne kedvese de szeretné meglepni valamivel? A tőrzsvásárlói kártyával ez lehetséges.

 

   

 

 

Etesd meg a halakat:

Figyelem! A jelenleg nincs Flash lejátszó telepítve vagy elavult, így a flash videó valószínűleg nem fog helyesen működni.
Töltse le a legfrissebb Flash lejátszót az Adobe weboldalról.

Akciós termék

Nyitvatartás

Hétfő-péntek: 09-17

Szombat: 09-12

Vasárnap: zárva

Telefon: 06 52 344025

Horgászbolt száma:
06 30 2183665

Cím: 4026. Debrecen, Darabos u. 8.

E-mail: halszendvicspc@gmail.com

Boltunk & Referenciák

Térkép