Akváriumok

Tengeri akvarisztika

Terráriumok

 

Rágcsáló

Madár

Horgászat

Kertitó

Referenciák

BARNA ANOLIS

BARNA ANOLIS

 

Leírás:

Leírás:
A barna anolisz a kis termetű anoliszok közé tartozik, a nőstények fej-törzs hossza kb. 4-5cm (teljes hossz így kb. 13 cm), míg a hímeké 5-5,5 cm (teljes hossz így 14-18 cm). Egyes példányok ennél valamivel nagyobbra nőnek, de több együtt tartott hím egyed esetén általában csak az egyik. A hímek alapszínét a barna különböző árnyalatai alkothatják, a has alja a háthoz képest világosabb. A hát közepén egy világosabb sávban láncszerűen helyezkedő háromszögek rajzolata látható, melyek csúcsai a következő háromszög alapjával érintkeznek. A nőstények alapszíne világosabb barna, hasuk alja vajszínű vagy halványbarna. Hátukon a világos, általában vajszínű rajzolat változatos, de a hímekétől könnyen megkülönböztethető: legtöbbször a gerinc vonalától kiinduló, csúcsukkal a két oldal felé mutató háromszögek vagy gyertyalánghoz hasonlító alakzatok.
Azért nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a barna anoliszok változtatni tudják a színüket az egész világos barnától a közel teljesen feketéig. Emiatt a mintázatuk sem mindig látszik jól, ami nehezítheti az egyes egyedek megkülönböztetését.
A nemek elkülönítésében segíthet a toroklebeny is, ami a nőstényeknél csökevényes. Ez nyugalmi állapotban csak egy kis világos élű hosszanti redőként figyelhető meg a hímek álla alatt. A párzást megelőzően, és amíg az egyes hímek közötti erőviszonyok nem tisztázottak, gyakran látható, ahogy ezt a narancsvörös, fehéres szegélyű, és hasonló színű pontokkal tarkázott toroklebenyt nyitogatják.
A barna anoliszok elterjedési területe: Kuba és más Karib szigetek, Latin-Amerika és Florida. Elszigetelt populációjuk található még Texas államban, Houston környékén. Természetes élőhelyén egyike a leggyakoribb anolisz fajoknak. Szavannás területeken éppúgy megtalálhatóak, mint az erdőszéleken, és nagyon gyakoriak a városokban is. Előszeretettel pihennek bokrokon, fák törzsén illetve fa, fém vagy beton oszlopokon. Körülbelül másfél méter magasságig másznak fel, a nőstények általában alacsonyabban találhatóak, mint a hímek. Gyors mozgású gyíkok, ha megzavarják őket, pillanatok alatt eltűnnek szem elől egy résben vagy a fűszálak között. A hímek meglehetősen territoriális viselkedésűek, területüket megvédik a többi hímmel szemben. A nőstények kisebb csoportokban tartózkodnak a hímek territóriuma közelében vagy attól távolabb.
Mielőtt beszereznénk leendő állatainkat, gondoljuk át, honnan érdemes ezt megtenni. A barna anoliszokat általában eredeti élőhelyükön fogják be és ezután viszonylag sok idő, míg a hazai állatkereskedések terráriumaiba kerülnek. Mivel a szállítás elég sanyarú körülmények között történik, az állatok nem jutnak elegendő táplálékhoz, vízhez és a zsúfoltság is nagyon igénybe veszi őket. Sokuk elpusztul az utazás alatt és sajnos még pár hét múlva sem lehetünk biztosak abban, hogy a megvásárolt állatok életben maradnak. A kritikus heteken túljutva azonban tartásuk egy kis odafigyeléssel nem okozhat problémát.
Az ilyen vadon fogott állatokat érdemes legalább két hónapig a többi állattól elkülönítve tartani, és a táplálékállatokat hetente egy alkalommal (összesen 3-4-szer) 4%-os Panacur porban (fenbendazolt tartalmaz) megforgatni. Ez egy féreghajtó gyógyszer, amit állatorvossal felíratva állatpatikában be lehet szerezni. Erre a kezelésre azért van szükség, mert a szállítás alatt az élősködőkkel fertőzött állatok bélsarukkal üríthetik ezek fejlődési alakjait, amelyek a kis helyen való szállítás közben nagyobb valószínűséggel fertőzik a többi állatot. Ez persze ugyanúgy igaz a terráriumi tartásra is, ezért érdemes a megelőző célzatú kezelés elvégzése. Fontos, hogy a karanténul szolgáló terráriumot a karanténozási idő és az állatok eltávolítása után fertőtlenítsük. Ha az elkülönítést csak a (későbbi) tartási helynél kisebb terráriumban tudjuk megoldani, az sem baj, hiszen kisebb területen a territoriális viselkedés sem olyan kifejezett. (Ez persze nem azt jelenti, hogy hosszú távú tartásra is megfelelő a szükségesnél kisebb férőhely!)Az állatkereskedésekben általában nagyobb számban találhatóak hím állatok. Ez némileg megnehezíti a tartásukat az előzőekben már említett területvédő magatartás miatt. Azonban a terrárium megfelelő növényesítésével és kellő mennyiségű búvóhely létrehozásával könnyebben biztosíthatjuk az állatainknak kedvező körülményeket, mintha egy nagyobb méretű, de szegényes berendezésű tartási hellyel próbálkozunk. Érdemes az alapterülethez képest magasabb terráriumot építeni, mivel az anoliszok ritkán mennek le a talajra.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy állatainknak érdemes egy minimum 40x40x60 cm-es terráriumot készíteni, amibe már megpróbálhatunk 2-3 hímet is telepíteni, vagy pl. 1-2 hímet 2-3 nősténnyel. Azért a beköltöztetés után kísérjük figyelemmel, mennyire viselik el egymás társaságát az egyes állatok, ha hevesebb összecsapásokra kerülne sor, távolítsuk el az egyik felet, vagy a berendezésen változtassunk úgy, hogy minél kevesebbet lássák egymást. Mivel a természetben az anoliszok főleg bokrokon, fák törzsén tartózkodnak, fogságban is biztosítani kell a megfelelő körülményeket ehhez az életmódhoz. Ezt könnyen megoldhatjuk száraz faágak berakásával és a tartási hely gazdag növényesítésével. Jól beváltak ilyen célra a Ficus benjamina különböző változatai és bármely más (nem mérgező) növény, amely elviseli a terráriumi körülményeket. Praktikus része lehet a berendezésnek pár nagyobbacska kéregdarab (kidőlt fákról könnyen gyűjthetünk ilyet). Ha a hátfalon nincs műszikla vagy más dekoráció ezeket a talajba vagy a terrárium más részéhez rögzítve mutatós hátteret készíthetünk, amin az állatok szívesen pihennek, mögötte pedig búvóhelyet is találnak. Aljzatnak érdemes tőzeges virágföldet alkalmazni, amire esetleg mohapárnákat is tehetünk.A barna anoliszok napközben aktívak, ehhez azonban a terrárium hőmérsékletének a leghűvösebb részen is minimum 23-25°C-osnak kell lennie. A terrárium legnagyobb részén azonban ennél melegebb hőmérsékletre van szükség. Ezt például egy kisebb fénycsővel és minimum egy darab 25 W-os égővel biztosíthatjuk, amelyek naponta legalább 12-14 órát világítsanak. Anoliszaink szívesen sütkéreznek majd a lámpák alatt, azonban ezeket úgy helyezzük el, hogy az állatok nehogy megégethessék magukat.

Vissza

Ha a termékkel kapcsolatosan kérdése van, írjon emailt vagy a telefonszámon hívjon!
Üzenőfal:

                         

                                      Referenciáink!


550 Literes tengeri akvárium.
 


 

 

540 Literes akvárium.
 

 


3 db 890 Literes édesvízi akvárium egyben.
 

 


400 Literes tengeri akvárium.
 


560 Literes térelválasztó akvárium.
 

 


500 Literes tengeri akvárium.
 

 


600 Literes tengeri akvárium.
 

 


600 Literes térelválasztó akvárium.
 

 


500 Literes sarok akvárium.
 


1000 Literes tengeri akvárium.
 

 


400 Literes tengeri akvárium.
 

 


1250 Literes sügéres akvárium.
 

 


Terrárium sor.
 


340 Literes akvárium.
 


100 Literes akvárium.
 

 

Már lehetőség van üzletünkben bankkártyával való fizetésre is!

 

 

 

Kizárólag tengeris vevőink igényelhetik ezt a kártyát amely komoly kedvezményeket jelent számukra....így nagyon népszerű körükben!

 

Akvárium és terrárium árak egyedi méretek alapján is!

Az akváriumokat és terráriumokat speciális szakemberek gyártják egyedi méretek alapján is!Választható fekete és átlátszó ragasztásban több féle élcsiszolással.

Négy vagy sok szögletű ívelt elejü  változatokban is.

 

       

  IGÉNYELJEN TÖRZSVÁSÁRLÓI KÁRTYÁT ÜZLETÜNKBEN!

Nem tudja minek örűlne kedvese de szeretné meglepni valamivel? A tőrzsvásárlói kártyával ez lehetséges.

 

   

 

 

Etesd meg a halakat:

Figyelem! A jelenleg nincs Flash lejátszó telepítve vagy elavult, így a flash videó valószínűleg nem fog helyesen működni.
Töltse le a legfrissebb Flash lejátszót az Adobe weboldalról.

Akciós termék

Nyitvatartás

Hétfő-péntek: 09-17

Szombat: 09-12

Vasárnap: zárva

Telefon: 06 52 344025

Horgászbolt száma:
06 30 2183665

Cím: 4026. Debrecen, Darabos u. 8.

E-mail: halszendvicspc@gmail.com

Boltunk & Referenciák

Térkép